امروز در یارا آیتی به بررسی یکی از قدرتمندترین و مشهورترین وب سرورهای دنیا یعنی وب سرور iis خواهیم پرداخت و خواهیم گفت که iis از کجا آمده، چگونه و چرا مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما قبل از هرچیز باید گفت با اینکه این وبسرور بسیار مشهور است، عده زیادی از علاقمندان به دنیای طراحی وب آن را نمیشناسند! حتما میپرسید چرا؟! چون اکثر افرادی که بتازگی وارد دنیای طراحی وب سایت شدهاند، با سیستمهای مدیریت محتوایی مانند وردپرس، سر و کار داشتهاند که برای اجرا نیازمند یک هاست با سیستم عامل لینوکس هستند. اما بیایید بجای حاشیه و کنایه به بحث اصلی خودمان بپردازیم…
وب سرور iis دقیقا چیست؟
بیایید قبل از اینکه به بررسی وب سرور iis بپردازیم ابتدا توضیح کوتاهی دربارهی وب سرور بدهیم. وب سرورها در دنیای شبکههای کامپیوتری و اینترنت، نرم افزارهایی هستند که روی یک سیستم عامل نصب شده و وظیفهی دریافت، بررسی و پاسخ دهی به درخواستهای HTTP را برعهده دارند.
دقیقا کاربرد وب سرور iis هم همین است! یعنی نرم افزاری است که روی سیستم عامل ویندوز سرور نصب شده و وظیفهی دریافت، بررسی و پاسخ دادن به درخواستهای HTTP را برعهده میگیرد. این وب سرور سرعت و امنیت مناسبی برای مدیر سرور، کاربران دنیای اینترنت و وب سایتهایی که توسط آن راه اندازی شدهاند را به ارمغان آورده و به دلیل داشتن پشتیبانی بسیار خوب توسط شرکت مایکروسافت و انعطاف پذیری بالا در کنار موارد ذکر شده، نظر افراد زیادی را به خود جلب کرده است.
تاریخچه وب سرور مایکروسافتی iis
internet information services یا iis یکی از قدیمیترین وب سرورهای دنیا است که برای اولین بار در سال ۱۹۹۵ همزمان (و یا همراه) با Windows NT 3.51 عرضه شده و پشتیبانی از آن همچنان ادامه خواهد داشت؛ از طرفی، همانطور که در ابتدای این مقاله متوجه شدید، این وب سرور، یک محصول مایکروسافتی است و نکتهای که باید بدان توجه کرد، این است که وب سرور iis تنها روی سیستم عاملهای سرور سایدی شرکت مایکروسافت، مانند ویندوز سرور ۲۰۱۶، ویندوز سرور ۲۰۱۹ و غیره… ، قابلیت نصب را دارد.
این وب سرور چه قابلیتها و مزایایی دارد؟
همانطور که گفتیم پشتیبانی و بروزرسانیهای شرکت مایکروسافت یکی از مهمترین مزایای استفاده از وب سرور iis میباشند اما پایداری و امینت این وب سرور هم، از جمله مواردی هستند که هرگز قابل چشم پوشی نیست! مایکروسافت تمام تلاش خود را کرده تا یک سیستم بینقص ایجاد کند برای همین بصورت مداوم مشکلات این وب سرور را برطرف مینماید تا به پایداری نسبتا کامل برسد. درکنار این ویژگیها، نصب بسیار آسان و ماژولار بودن وبسرور iis هم مواردی هستند توجه افراد زیادی را به خود جلب میکنند. دیگر مزایای این وب سرور نیز به شرح زیر است:
- پایداری بسیار بالا
- ایمن و قابل اعتماد
- ماژولار و انعطافپذیر
- نصب و راه اندازی بسیار آسان
- پشتیبانی از زبان های برنامه نویسی ASP و NET.
- مصرف بهینه منابع سخت افزاری
- بروزرسانی و پشتیبانی مداوم شرکت مایکروسافت
- قابلیت ادغام و مدیریت متمرکز با استفاده از MS Active Directory
- و…
مقایسه وب سرور iis با سایر وب سرورها
اکنون اگر بخواهیم این وب سرور را با سایر وب سرورها مقایسه کنیم باید بگوییم شاید از بابت سرعت و مصرف بهینهتر از منابع به پای وب سرور لایت اسپید نرسد، اما قطعا گزینه خوب یا شاید تنها گزینه برای داشتن وب سایتی است که با زبانهای ASP و NET. برنامه نویسی شدهاند میباشد. البته وب سرور iis از بابت انعطافپذیری در رقابت با لایت اسپید، جایگاه بهتری را به خود اختصاص داده چون هم قدمت بیشتری دارد و هم مایکروسافت پشتیبانی خوبی برای آن ارائه داده است.
یکی دیگر از مقایسههایی که معمولا بین وب سرورها صورت میگیرد، هزینه راه اندازی و استفاده است! این وب سرور برخلاف وب سرور آپاچی یک وب سرور رایگان و متن بازنیست. درحقیقت برای استفاده از وب سرور مایکروسافت، همانند سایر محصولات این شرکت باید هزینهی قابل توجهی پرداخت شود ولی همانطور که میدانید در ایران…
این وب سرور مایکروسافتی را کجا دیدهایم؟
از این وب سرور معمولا در راه اندازی هاستهای ویندوزی استفاده میشود. شاید رایجترین و متداولترین موردی که میتوان برای کاربرد وب سرور iis مثال زد هم همین باشد اما باید بدانید این وب سرور جایگاه ویژهای در دل و جان سازمانها و شرکتهای بزرگ، چه دولتی و چه خصوصی دارد. حتی در کشور عزیزمان ایران هم تعداد بسیار زیادی از سازمانهای بزرگ از این وب سرور برای راه اندازی وب سایتشان استفاده میکنند. اما شاید برایتان این سوال بوجود بیاید که چرا باوجود وب سرور سریعی مثل لایت اسپید سازمانها از این وب سرور استفاده میکنند؟!
در پاسخ به سوال شما باید گفت مایکروسافت یک سیستم مدیریت هوشمند و یکپارچه به نام Active Directory دارد که در مدیریت یکپارچه و حرفهای کاربران، اعضا و یا مشتریان در تمام دنیا بیهمتاست! (البته الان طرفدارای لینوکس میگن نه ولی آقا من خودم لینوکس کارم که دارم اینو میگم!!! اکتیو دایرکتوری بی همتاست!) حال قابلیت یکپارچه سازی و اتصال وب سرور مایکروسافتی iis به این سیستم درکنار ماژولهای افزایش امنیت و ریداندنسی باعث شده افرادی که به فکر مدیریت و راه اندازی سیستمهای بسیار بزرگی همانند بانکها هستند، این وب سرور را در اوج توجه خود قرار دهند.
البته اکتیو دایرکتوری تنها مثالی بود که بیان شد. وب سرور iis همچنین قابلیت یکپارچه سازی و سازگاری بسیار بالایی با سایر محصولات قدرتمند مایکروسافت همانند MS DNS Server و MS SQL Server و همچنین ایمیل سرور مایکروسافت یعنی MS Exchange و… را دارد تا راندمان کاری، امینت و پایداری اطلاعات را بسیار بالا ببرد.
از اینکه در خواندن مقالهی “وب سرور iis ، نقد و بررسی ، مزایا و معایب” همراه ما بودید بسیار متشکریم و امیدواریم مطالب ارائه شده مورد پسند شما واقع شده باشند. چنانچه سوالی درخصوص این وب سرور قدرتمند و محبوب داشتید میتوانید در ادامهی همین صفحه از کارشناسان ما بپرسید.